Archief nieuwtjes

Hier vind je alle nieuwtjes van voor de vorige vernieuwing van de site. Die vernieuwing was rond 10 december 2012. Dus alles daarvoor heb ik hier geplaatst! Het zorgt er wel voor dat als je alles wil lezen en precies wil weten hoe het zit, je hier goed kan terug/inlezen. 

 

Zondag 8 december 2012, 23.21 uur

Vandaag heb ik een chabo haantje opgehaald. Het is een krulvederig haantje met een heel apart kleurtje. Hij mag komend jaar voor nakomelingen zorgen bij clan Kasper. Inmiddels is hij genaamd, hij heet Rinus. Verdere info komt nog.


Maandag 28 oktober 2013, 22.12 uur

Vandaag was het een heftig weertje. Alle kippen hebben het goed overleefd!

Vandaag heb ik in Garderen (GL) een kuifhoenkriel haan opgehaald. Het is een blauwe haan met een witte kuif. Hij is tevens krulvederig. Hij heet Elvis. Elvis mag volgend jaar bij clan Kay voor nakomelingen zorgen. Verdere info komt nog.


Vrijdag 9 augustus 2013, 21.12 uur

Vervelend nieuws. Sebright Truus is vandaag dood gegaan. Ze was al een paar dagen wat onwennig en zat wat in elkaar gedoken. Ze was in goede gezondheid, dus wat het is geweest weet ik niet. Ze was al 9 jaar oud dus ook niet het jongste beestje meer. Gelukkig heeft ze niet lang geleden.


 

Maandag 10-12-2012, 20.46 uur

Sinds halverwege november 2012 zijn de dieren van pluimveestalveerkracht weer samen op een terrein. Ik heb het kippenhok verhuist en naast de konijnen en cavia's zijn nu ook de kippen en duiven bij de recreatiewoning te vinden. Ze vinden de nieuwe omgeving heel spannend, maar zijn al een aantal keer uit geweest en zijn dan heel druk met het zoeken naar beestjes in de bladeren en gras.

Een nieuwtje is ook dat er nu een nieuwe haan bij is gekomen. Zijn naam is Kay en hij is een faverolle kriel. Hij heeft de kleurslag zalm. Kay is erbij gekomen omdat ik volgend jaar eens wat nieuwe kruisingen wi maken met andere vorm en andere kleuren. Ook wil ik ze wat groter zien te krijgen. Daar is hij zeker goed voor. Het gaat helemaal goed, want hij heeft ontzag voor Kasper. Hij is ook nog jong, van begin mei dit jaar.


Woensdag 24-10-2012, 23.12 uur

Ik heb leuk nieuws! Ik verblijf in een recreatie woning dat ik momenteel als woonruimte gebruik. Er zit een grote tuin bij!  Ik heb dan ook met de eigenaar van ons huisje afgesproken dat ik mijn kippenhok hierheen mag verhuizen! Het hok komt naast een 6 meter brede sloot te staan tussen berken en aan andere kant een groot grasveld met struiken aan de zijkanten. De kippen komen in een veel natuurlijker omgeving. Ik ben dan ook benieuwd hoe ze reageren op bomen, water, gras en andere wilde dieren. Alleen de haan en de oudste kip (sebright Truus) zijn andere dingen dan de achtertuin gewendt. Daar is enkel tegels met aan zij kanten iets wat tuin te vinden. Maar meestal heeft het verder geen hen zo'n omgeving gezien!!

Ik ga de komende weken hard werken om het voor elkaar te krijgen! Maar de tegels heb ik inmiddels allemaal al gelegd!Dinsdag 06-03-2012, 19.15 uur

Helaas moet ik mededelen dat Katinka vandaag helaas is overleden.

Katinka is de dochter van Katrijn en was nog geen 3 jaar oud. Ze was gister al niet helemaal 100%, beetje dik in de veren maar ze at goed en zag er verder actief uit. Vanochtend was ze erg achteruit gegaan, ze liep heel erg moeizaam, wankelend. Ze kwam laat op het voer af en toen Kasper haar wou treden is ze naar binnen gegaan. Daar vond ik haar, in het nachthok, op haar rug. Pootjes en snavel omhoog. Ik zit nog te twijfelen of ik een autopsie wil doen.

He bah weer een nieuw jaar met een overleden kip, ik ben er best wel even van onderste boven.

RIP. 


vrijdag 25-02-2011, 22.13 uur

Oke even een update! Het kuiken van Kaatje dat nog rondloopt van september 2010, blijkt geen hennetje te zijn.
Zijn zadelveren, staartveren en halsbevedering zijn nu echt goed zichbaar, dit terwijl 3 week geleden nog niets te zien was.

Ook schijnt hij volgens mijn zusje te kraaien. Ik heb hem nog niet gehoord maar hij gaat nu lekker met paps apart 's avonds.
Ik heb al een plekje voor hem maar wil nog even wachten hem daar heen te brengen. Hij is nog een puber en kan nog net niet volwassen hennen aan. Dit levert laatste tijd veel ruzietjes op. Vooral Kaatje is veel aan het knokken met haar puber.

Ik laat nog even weten hoe het met hem afloopt!vrijdag 28-01-2011, 17.42 uur

Nou wat een vervelend nieuwtje moet ik hier neer zetten als eerste nieuwtje van 2011.

donderdag 27 januari is mijn Sebright Toos overleden.

Ik had een stage week en zat daarom in Meppel.
Mijn zusje was "hoofddierenverzorger" zoals ik haar benoemd heb. Mijn vader voerde de kipjes en mijn zusje de rest van het veestapel. Mijn zusje ging vrijdag ochtend voor haar controle rond even kijken naar eitjes tot ze in nachthok Toos zag liggen. Mijn vader dacht dat ze broeds was en had niets gezegd. Maar me zusje zag dus gelijk dat ze dood was. Ik was op stage toen mijn zusje belde. Aan haar stem was wel te horen dat er iets loos was. Toen ze in tranen uitbarstte via de telefoon en mij vertelde dat Toos dood lag in het legnest had ik zo'n medelijden met haar. Net op moment dat ik er niet ben gebeurd zoiets, dus ik heb haar gerustgesteld en verteld dat ze er niets aan kon doen en dat ze Toos maar moest laten liggen zodat ik wellicht kon zien wat er was gebeurd met haar.

Toen ik thuis kwam had mijn vader Toos al uit legnest gehaald en in een doek gewikkeld.
Afgezien van het feit dat ze bar mager was kon ik niets aan haar vinden.
Ik vind het zo erg. Ik heb het niet eens zien aankomen. Laatst vond ik een geel keutel achtig ding. Het had een buiten laag dat beetje leer achtig voelde. Ik dacht ach vast een mislukt eitje of zo, dat overkomt de beste leggers weleens. Nou weet ik niet of dit ei van haar was, maar ik kon ook niet meer voelen aan haar, of er een ei vast zat of wat dan ook. Bij aanzicht sprongen tranen in mijn ogen, dat arme beestje. En ik heb niets zien aankomen. Ik voel me zo ontzettend schuldig. Gelijk andere dames maar gewogen maar die waren netjes op gewicht.

In ieder geval ben ik dus mijn lieve Toos kwijt. Het dametje met wie ik eerste ervaringen van kuikens heb mee gemaakt. Het kipje dat ik altijd zoveel bewondering voor had en nog heb. Als je kijkt wat ze voor haar kuikens over had. Er was een keer dat ze voor een kraai is gedoken om haar kleintje te beschermen. De kraai kwam uit de lucht gevallen en wou een van haar ukkies mee nemen. En hoeveel katten zij wel niet te grazen heeft gehad. Zelf de zes kilo wegende kater van de buren. Ik kan me niet voorstellen dat dat nu ineens over is.

En niet alleen dat maar ze was zo dik met haar zusje Truus. Die twee waren on afscheidelijk. Toos was de slimste van de twee en dan trok ze haar zusje mee overal naar toe. En als Truus weer een andermans kuikens lastig viel was daar altijd Toos om Truus eens goed op haar plek te zetten. En die arme Truus, die loopt nu maar was onrustig heen en weer. Al bijna zeven jaar zijn die twee samen geweest en nu ineens is haar vriendinnetje weg. Ik voel zo met haar mee.

Om Toos te eren zet ik hier een mooi plaatje van haar neer:

foto-ep7jpx8s-d.large.jpg

 


Donderdag 30-12-2010, 14.23 uur

Nou, gelukkig is Kasper weer zo goed als de oude, hij kraait weer als van ouds en hij rochelt en hoest niet meer. En hij komt weer aan. Gelukkig maar, zo kan ik met gerust hart hem het nieuwe jaar in nemen.


Maandag 20-12-2010, 23.14 uur

Ohh wat heb ik een spijt dat ik Kasper wou weg doen! Door die ruzie heeft hij een infectie aan zijn luchtwegen opgelopen. Ik dacht eerst snot, maar dat lijkt me niet want hij heeft niet echt erge ontstekingen rond de ogen, en ook de dames hebben nergens last van. De dierenarts dacht eerst een longontsteking maar die antibiotica hielp niet. Dus hebben ze hem slijm uit zijn keel afgenomen om te kijken naar parasieten, ook dat was het niet. Dus nu moet ik hem 2 week lang elke avond orale antibiotica geven! Hoe dom kon ik ook zijn!

Nou goed, voor mij is het natuurlijk niet zo erg. Kasper loopt te rochelen en te snotteren de hele dag door. En bij kraaien komt er niet meer uit dan een kukeblegh! Zo zielig. Om van de vermagering maar niet te spreken! Ik ga hem maar eens lekker goed bijvoeren de komende dagen.


Maandag 22-11-2010, 17.34 uur

Nou dat was het verhuizen van Kasper! Korte versie: Ik vond de nieuwe haan toch niet echt passen bij mijn hennen en had geen aantrekking met hem. De hennen waren erg lusteloos en Nina was enorm aan het zoeken naar Kasper. Daarbij kwam ik te weten dat Kasper had geknokt met een haan waar hij tijdelijk bij in zat. Hij was doorweekt, heeft een kapotte kam en ik vond het gewoon erg sneu. De Ko shamo haan is naar liefhebber gegaan en Kasper mocht weer terug komen. Wel naar dat ik bij buren heb gevraagd, voor de zekerheid, en ik me vader nog moest overhalen. Maar ik zal nooit meer twijfelen aan mijn gevoel! Want al dat stress rond om het wisselen is voor niets geweest, en dat is erg jammer.


Zaterdag 21-11-2010, 21.37 uur

Vandaag is Kasper verhuisd naar kennis van mij. Hij maakte te veel lawaai. Hij kakelde bij alles wat hij als mogelijk begdreiging zag. Daar vallen voederbakjes en een deur openen ook onder. Daarnaast kraait hij steeds harder. Om vrede te houden met de buren en ouders moest ik helaas met pijn in mijn hart Kasper een ander onderkomen geven. Ik vond het een prachtige haan. Maar hij komt terecht bij een man in Peizermade waar hij los mag lopen. Dus hij zal het goed hebben.

Daarnaast heb ik van mijn kennis vernomen dat het laatste nest van de hennen, welke ik vorige week weg heb gebracht, helaas dood zijn. Ze zijn door een roofdier kapot gebeten aan hun kop. Waarschijnlijk was het een rat of een kat. Mogelijk is een steenmarter maar die eet normaal hele kuiken op. Hoe dan ook is het erg zonde.


Zaterdag 13-11-2010, 21.15 uur

Nou vandaag was voor de laatste kuikens de grote dag! Ze hebben hun moeder verlaten. Ik heb ze naar een kennis van mij toe gebracht. Het waren 2 haantjes en 4 hennetjes. Het kuiken van Kaatje, ook een hennetje, is gebleven. Zij mag haar moeder(s) nog even gezelschap houden tot dat de dames geen zin meer hebben in het bemoederen.

Daarnaast ben ik op zoek naar een nieuwe haan. Mijn huidige haan Kasper is heel erg luidruchtig geworden. Hij kakelt bij alles wat hij als mogelijke bedreiging ziet. Daar vallen voederbakjes en een deur openen ook onder. Daarnaast kraait hij steeds luider. Om vrede te houden met de buren moet ik helaas met pijn in mijn hart Kasper een ander onderkomen geven. Het is nu alleen nog even zoeken naar een plekje, maar hij heeft twee dames die dit jaar uit ei gekropen zijn in ieder geval bij zijn zijde en wellicht dat ze samen verhuisd kunnen worden.


Maandag 30-08-2010, 19.00 uur

Katinka en Nina zorgen erg goed voor hun kroost! Ze groeien als kool! Het zijn vermoedelijk vijf haantjes en een hennetje.


Maandag 26-07-2010, 17.05 uur

Nou Caren is gestopt met kloeken, ze is klaar mee en legt alweer eieren.

De eenden kuikens zijn helaas dood gegaan, de reden daarvan is onbekend.
Wellicht dat de warmte ze toch te veel werd.

En de kuikens van Nina en Katinka zijn uitgekomen. Zie ook de pagina broeden en kuikens.


Dinsdag 29-06-2010, 20.05 uur

Nou er is weer genoeg gebeurd!
Ik ben afgelopen zondag naar een kennis van mij gegaan die kuikens over had die ik naar een kennis moest brengen.
Tegelijk heb ik de kuikens van Catootje weg gebracht.
Catootje mist ze helemaal niet.

Daarnaast heb ik vier hennen erbij.
Tijdelijk, want die komen ook bij die mevrouw weg.
Het zijn twee volwassen hennen, welke uit eieren van mijn eigen kippen vorig jaar zijn gekomen.
En twee kuikens daarvan.
Deze kunnen naar een mevrouw in Gelderland.


Maandag 21-06-2010, 21.10 uur

Zo, kom ik bij een vriend van mij langs.
Verteld hij mij dat er een kip dood is.
Deze kip zat toevallig te broeden op eenden eieren die net uit zijn gekomen vlak voor dat ze dood is gegaan.
Zo sneu! Drie kleine koude eendjes die druk op zoek naar warmte! Ik dacht meteen aan mijn kip die ook die zelfde dag haar kuikens kreeg. Daar kunnen ze natuurlijk gewoon bij! Zo gezegd zo gedaan, de ukkies mee in mijn vestzakken en gelijk naar huis.

Thuis aangekomen de kleintjes bij hun adoptiemoeder gedaan.
De kip pikte eerst even raar naar dat snaveltje en die pootjes, dat ziet er toch heel anders uit!
Maar toen ze eenmaal door had dat het zo hoorde en ze het koud hadden mochten ze lekker onder haar kruipen.

De drie kunnen het goed vinden met de drie kippen kuikens en hebben vandaag een badje genomen in een schaal onder toeziend oog van mams.


Dinsdag 07-06-2010, 22.10 uur

Geen buren te zeuren! En alles loopt lekker, tenminste zo zat ik vanmiddag nog even lekker te kijken hoe Kasper zich uitrekte en nog maar eens liet weten dat hij er is!
Alles leek leuk en fijn.

Tot net tijdens het avond eten.
Mijn ouders vinden dat hij de laatste tijd overdag te veel lawaai maakt..
Hij kraaide vandaag inderdaad nogal veel, maar het is een jonge haan! Wat verwacht men nou dan..?
Mijn ouders hadden het vast gezet. Marcel, hij moet echt weg.
We zitten in een woonwijk en hij maakt overdag te veel lawaai.
De buren vinden het prima.. En ik vraag ze het regelmatig.
Maar toch moest hij weg want stel dat iemand toch last van heeft, dan zeuren ze nu niet maar in de toekomst vast wel en dan pakken ze ons ook op meer dingen.

En dat niet allen zegt mijn vader, maar ik vind dat hij te veel lawaai maakt.
Mijn moeder idem dito.
Ja hij is vandaag wel aanwezig maar dit is niet echt normaal, er is iets aan de hand, of hij heeft gewoon last van zijn hormonen. Normaal kraaien ze 2 of 3x in het uur.
Nou dat vond mijn vader al te veel...

Ik ben zo kwaad, nee woest! En tegelijk ook nog eens zo verdrietig.
Ik zit echt met tranen in mijn ogen te bedenken hoe ik dit nog kan oplossen.
Ook al weet ik dat er niets meer op te lossen valt.

Het enige wat ik nog kan, is zoeken naar een plekje waar hij mag blijven voor zijn hele leven.
En waar ik hem 1x per jaar weg mag halen om eens voor een week of twee te komen logeren.
Ik kon mijn ouders nog wel zo ver krijgen dat hij af en toe mocht komen logeren.
Aangezien ik het veel leuker vind om kuikens van mijn eigen te hebben.
En daar naast vind ik het gedrag van een haan zo grappig en interessant.

Maar dat neemt natuurlijk niet de pijn weg.

Is er iemand, maar dan ook iemand die hem wil hebben!
Het is echt een schat!

En je mag reageren van uit andere kant van het land! Ik kom hem zo brengen, ik heb tenslotte niet voor niks een ov.
Hij is heel lief voor alle dieren.
Hij zorgt goed voor hennen en kuikens!
Laat me het maar weten.


Dinsdag 01-06-2010, 21.07 uur

Nou, dit zat er dit aan te komen!
Katinka heeft momenteel kuikens,.
En Kaatje is nou eenmaal een dame die zo nu en dan leuk vind om kuikens te pesten.

En vandaag waren deze twee dames aan het knokken.
Katinka staat stond onder Kaatje in rang orde.
Maar goed als je moeders kroost gaat pesten dan kan je ruzie verwachten.

Dus naar een niet al te lang durende knokpartij was het bepaald.
Kaatje had het afgelegd, maar betekent dat Katinka de baas is?
Normaal wel, maar in deze situatie, nee!
Katinka blijft onderdanig naar Kaatje.

Katrijn (biologische moeder van Katinka) hielp Katinka nog meer ook!
Dit komt omdat de kuikens van slag waren en Katrijn de kuikens bemoederd.

Toen Kaatje eenmaal weg droop ging ze in een hoekje zitten bij komen.
Toos, door wie Kaatje is uitgebroed, kwam haar troosten en pikte bloed resten van haar kam.

Prima nu zo, Kaatje weet nu in ieder geval dat kuikens pesten tot vervelende dingen kan leiden!
Maar of ze het ook onthoudt???


Woensdag 26-05-2010, 19.22 uur

Nou het is goed gekomen met de haan!
Katrijn heeft hem helemaal geaccepteerd als haan en overheerst dus ook niet meer.
Hij is hartstikke lief voor de dames en daar ben ik blij mee.

Mijn zusje kwam vandaag mee dat ze hem heel vroeg hoorde kraaien en dat hij veel te veel lawaai maakt.
Ik hoop maar dat mijn ouders nou niet te snel zeggen dat hij toch weg moet.
Want de buren hoor ik er niet over!


Maandag 17-05-2010, 20.00 uur

Helaas, de haan is weg! Hij was te wild met paren! Hij stormde achter de vrouwtjes aan. Hij verkrachtte ze gewoon!
Daarbij liep hij ook gewoon over de kuikens heen, die dan dood getrapt werden.

Het is wel duidelijk dat deze haan meer ruimte moet hebben, ook al is het moeilijk te accepteren.

Maar, gelukkig is er vervanging!
Een vrij jong haantje kon ik ruilen tegen de oude!
En eerlijk gezegd, ik vind hem nog mooier ook!

Hijs jonger, en dat is te merken!
Mijn grootste hen Katrijn, wyandotte kriel, overheerst namelijk over hem!

Hopelijk trekt dat weg tot hij ouder is!


Donderdag 13-05-2010, 20.30 uur

De haan mag blijven! Tenminste hij zit in een proeftijd, hij moest anders naar een kennis, en ik hou hem liever zelf,.
Daarom heb ik met de buren gepraat.
Zij zijn akkoord gegaan met proeftijd van de haan.

Zolang die proeftijd er is mag iedereen zeggen dat hij weg moet.
Maar ik verwacht geen problemen!!

En ik ben dol blij dat hij mag blijven, dat natuurijk helemaal!

Als er iets te melden valt laat ik jullie het weten


Woensdag 12-05-2010, 20.50 uur

Ik ben net gebeld door meneer van kinderboerderij, en hij wil de haan niet meer!

Ik gelijk een kennis gebeld, en daar kan hij dan heen.
Helaas, want ik wil hem graag zelf houden..

Misschien toch eens met de buren praten?


Zondag 09-05-2010, 23.00 uur

Vandaag kwam ik uit stadspark.
Ik was met de brommer en reed op fiets pad langs de snel weg.
Ineens zie ik daar iets liggen bijna onder een struik!
Ik stop en kijk beter.. Zie ik daar een haan liggen, in een net!

Ik pak het dier op en merk dat hij nog leeft.
Er zijn dus mensen geweest die hem gewoon uit de auto hebben gegooid, zo zijn mijn vermoedens!
Belachelijk!

Thuis aangekomen de haan los geknipt en bekeken!
Hij zat onder de luis!

Morgen kinderboerderij bellen!